De Leprastichting benoemt Hans Geels tot voorzitter Raad van Toezicht

De Leprastichting benoemt Hans Geels tot nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht. Hans brengt een schat aan ervaring uit de non-profitsector met zich mee, nadat hij verschillende belangrijke posities heeft bekleed bij gerenommeerde organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds, CliniClowns en KidsRights. Hoewel zijn achtergrond mogelijk niet direct aansluit bij traditioneel ontwikkelingswerk, zijn zijn unieke perspectief en visie precies wat we nodig hebben terwijl we aan een transformerende reis beginnen. In zijn eigen woorden: “Er is een aanzienlijke uitdaging om relevant, onderscheidend en zichtbaar te blijven in een tijd waarin lepra nog steeds een vergeten en verwaarloosde ziekte is.” Hans staat klaar om de Leprastichting te leiden naar een wereld zonder lepra in 2040.

Hans Geels: “Ik heb een rijke geschiedenis binnen de non-profit sector met verschillende functies bij het Wereld Natuur Fonds, CliniClowns en KidsRights. De Leprastichting is niet direct een logische binnen dit rijtje.

Om eerlijk te zijn, ben ik geen groot fan van het traditionele ontwikkelingswerk. Echter, de Leprastichting zit in een transitie om de verschillende kantoren in de landen waar gewerkt wordt te verzelfstandigen. Daar zijn ze nog ver mee ook. Dat past veel beter bij hoe ik vind dat zaken aangepakt moeten worden; daar waar de problemen zich voordoen moet eigenaarschap zijn.

Daarnaast ligt er een grote opdracht om relevant, onderscheiden én zichtbaar te blijven in een tijd dat dit toch een vergeten ziekte is. En, meestal ook nog met beperkte middelen. Hoe breng je lepra weer dichterbij mensen, hoe prikkel je mensen? Dit zie ik als een positieve uitdaging om aan bij te dragen. Daar zie ik ook een rol voor mijzelf. Met Dille & Kamille bijvoorbeeld kun je heel veel verschillende kanten op, bijvoorbeeld uitbreiden richting restaurants, maar focus is essentieel. Goed antwoord geven op de drie belangrijkste vragen: waarom, wat en hoe?

Momenteel ben ik nog, tot het najaar, de voorzitter van de Raad van Toezicht van Make-A-Wish Nederland. Dat heb ik dan negen jaar met veel plezier gedaan. Ik vind het belangrijk om vergaderingen goed voor te bereiden en het liefst niet te lang te laten duren; meer spreektijd betekent niet automatisch meer kwaliteit. Ik breng wellicht een interessant netwerk mee en ben uiteraard bereid, op verzoek van de Leprastichting, mijn kennis te delen. Belangrijk is wel dat ik primair toezichthouder ben en niet ga besturen.

Als ik ‘A Wish’ mag doen voor de Leprastichting, dan sluit ik mij graag aan bij het inspirerende organisatiedoel: lepra de wereld uit in 2040. Missie klaar, organisatie klaar. Hoe mooi is het als je een probleem écht kan oplossen. Dat is heel krachtig. Er zijn maar weinig organisaties die dat durven zeggen en dat ze niets liever willen dan zichzelf opheffen. De Leprastichting lijkt vooralsnog op de goede weg om daar antwoord op te geven. Zo kregen ze in 2017 een toekenning vanuit het Droomfonds van de Postcode Loterij om de besmettingen van lepra te stoppen. Dat is toch geweldig!”

Hans Geels woont in Hilversum, is getrouwd en heeft twee kinderen. Hans is algemeen directeur van Dille & Kamille. Meer weten over zijn bewogen carrière? https://mtsprout.nl/leiderschap/route-naar-de-top/hans-geels-dille-kamille